Maslinica

Maslinica je jedino naselje i luka na zapadnoj obali otoka Šolte. Sa južne strane uvale Maslinica prekrasan je pejzaž sa borovom šumom i skrivenim kamenim plažama, a pred samom uvalom se nalazi arhipelag od sedam otočića (Polebrnjak, Saskinja, Stipanska, Kamik, Balkun, Šarac i Grmej). Svojim arhipelagom Maslinica je jedno od najljepših mjesta na Jadranu. Prirodno značenje masliničkog krajolika upotpunjuju povijesno -arhitektonske i ambijentalne vrijednosti dvorca i slikovitih pučkih kuća.
Obnovom dvorca koji je danas hotel te izgradnjom nautičke marine ovo malo, nekad ribarsko mjesto, polako se pretvorilo u turistički i nautički centar otoka, dočekujući svake godine sve veći broj gostiju i zaljubljenika u Maslinicu. Ovaj turistički centar zanimljiv je ljubiteljima prirode, prirodnih plaža i čistog mora. U zadnje vrijeme često je posjećuju biciklisti, veslači, nautičari kao i ljubitelji ronjenja, sportskog ribolova i lova.
Maslinica je 2013. godine, kao potvrdu za svoju kvalitetu i ljepotu, dobila nacionalnu nagradu kao najbolje turističko mjesto do 1.000 stanovnika na Jadranu.
Osim Maslinice atraktivna za nautičare je i susjedna uvala Šešula koja, svojim položajem i uvučenošću, pruža prirodno, sigurno i privlačno sidrište kao i jedinstven gastro doživljaj.

ŠTO VIDJETI
Svoj dan u Maslinici započnite na način da u lokalnoj agenciji unajmite brod kojim ćete se odvesti na kupanje na jedan od masliničkih otoka. Izaberite svoj i gotovo ste sigurni da ćete dan na njemu provesti u potpunom miru i tišini. Alternativno ovome jednostavno ostanite u mjestu, naručite kavu u beach baru i okupajte se na glavnoj plaži. Za one sportski aktivnije preporučamo odlazak na paintball . Svakako se potrudite da doživite najljepši zalazak sunca na otoku. U predvečerje se prošetajte do crkvice Sv. Nikole te uživajte u spektakularnom pogledu. Šetnju nastavite prema 10 minuta udaljenom zaljevu Šešula gdje dva restorana koja se tamo nalaze nude gastro iskustvo za pamćenje. Ako se odlučite provesti večer u mjestu savjetujemo da posjetite galeriju šoltanskih autohtonih proizvoda „Šoltanski trudi“ te kupite jedinstven suvenir koji će vas podsjećati na naš otok. Četvrtkom i nedjeljom se u centru održavaju i izložbe proizvoda ove najaktivnije šoltanske udruge. Prošetajte se marinom, možda baš naiđete na neki od mnogobrojnih koncerata koji se održavaju u amfiteatru. Večer zaokružite posjetom restoranu s najljepšom terasom i pogledom na otoku, a nakon toga se prije spavanja opustite uz neki koktel na rivi.